152.5.1 Mechanismesets[//]

Voor het definiëren van indexen kunt u gebruik maken van zogenoemde mechanismesets. U kunt daarvoor gebruik maken van voorgedefinieerde mechanismesets. Het is niet mogelijk uw eigen mechanismesets te maken.

Een mechanismeset is een set van indexeringsregels die voor bepaalde soorten velden van toepassing kunnen zijn. Zo ziet de mechanismesets voor woorden er als volgt uit:

1.           Verzamel de data uit de velden en subvelden die in aanmerking komen.

2.           Verwijder alle interpunctie en zet er een spatie voor in de plaats.

3.           Verwijder alle voorlopende spaties, volgspaties en dubbele spaties.

4.           Bepaal wat de individuele woorden zijn.

5.     Transformeer diacritieten naar non-diacritien in hoofdletters.

6.           Transformeer die woorden naar hoofdletters.

7.           Verwijder woorden die in lijst van stopwoorden staan.

8.           Bepaald wat de presentatievorm van het woord moet zijn.

9.           Creëer automatische referenties voor de termen.

Vubis Smart kent 8 van deze standaard mechanismesets. U kunt ze gebruiken voor het definiëren van uw eigen indexen.

152.5.2 Het maken van een index[//]

In AFO 152 kiest u voor Indexen en klikt u op het pictogram Nieuwe index. Een dialoogvenster verschijnt waarin u definieert hoe de index moet worden opgebouwd.


Geef de index een naam en een verwoording, optioneel kunt u commentaar toevoegen. Kies vervolgens de mechanismeset en geef aan in welke database de index moet worden aangemaakt. Zorg ervoor dat de juiste directory is gekozen. Bepaal of de index aangeboden moet worden in de client (d.w.z. vanaf het tabblad Standaard op de zoekschermen in AFO 111, 211, 321, 421 enz.). Tenslotte kunt u met “Browse display” een element/groep profiel kiezen voor de presentatie van het zoekresultaat. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn voor classificatie indexen. Klik tenslotte op OK.

Let op:

Een nieuw gedefinieerde index wordt niet automatisch gevuld bij het definiëren ervan. Dat gebeurt pas als u nieuwe records maakt of importeert, of als u bestaande records oproept in de editor van AFO 113 en weer bewaart. Een optie om een gehele herindexering uit te voeren vindt u in AFO 158.

Indexen zijn beschikbaar in de Vubis Smart client wanneer de parameter “Beschikbaar voor staf zoekscherm” is aangevinkt. Voor de WebOPAC kunt u apart aangeven of een index beschikbaar is (via de WebOPAC preferences). Dit stelt u in staat verschillende indexen aan te bieden voor personeel en publiek.


152.6 Relaties[//]

Het vierde onderdeel van AFO 152 is Relaties. Een relatie is de koppeling die u kunt aanbrengen tussen een bepaald authorityrecord in de database en een bepaald ander record in dezelfde database.

In tegenstelling tot bibliografische titels is er voor authorities een kleinere set met relaties mogelijk. Het gaat bij het smart formaat voornamelijk om de zie, zie ook en zie vanaf verwijzigen:

Relaties worden altijd twee kanten uit gelegd. Als u bij een term een relatie legt naar een andere term, dan wordt de relatie ook automatisch bij de tweede term verzorgd.

Fietsen zie ook rijwielen: beide termen mogen worden toegekend, als u deze relatie legt bij fietsen, wordt bij rijwielen een zie ook verwijzing naar fietsen gelegd.

Rijwielen zie fietsen: fietsen moet worden gebruikt, wanneer u deze relatie bij rijwielen aanmaakt wordt bij fietsen een zie vanaf verwijzing naar rijwielen gelegd.

Fietsen zie vanaf rijwielen: fietsen moet worden gebruikt, wanneer u deze relatie bij fietsen aanmaakt wordt bij rijwielen een zie verwijzing naar fietsen gelegd.


·                     Document control - Change History

 

Version

Date

Change description

Author

1.0

unknown

Creation

Delivered as part of build 17 set